Каква е разликата между класическата игра Маджонг и Маджонг пасианса?

Каква е разликата между класическата игра Маджонг и Маджонг пасианса?

Маджонг е една от най-популярните игри в света, но ако играете маджонг пасианс онлайн, може да не знаете, че има разлика между „маджонг пасианс“ и „маджонг“ – настолната игра, на която се базира пасиансът маджонг.

Има няколко големи разлики между маджонг и маджонг пасианса:

Маджонг се играе от група от хора

Маджонг е настолна игра, подобна на реми, която се игра в група от 2-ма или 4-ма души. Маджонг обикновено се играе всеки срещу всеки, като печели този с най-висок резултат, но може да се играе и като отборна игра, подобно на световното първенство по Маджонг. Маджонгът е популярна социална дейност в Китай и други азиатски страни, където много хора обичат да играят Маджонг на семейни събирания, сватби и банкети.

Маджонг пасиансът разбира се е игра за един, обикновено играна онлайн.

Маджонг е за правенето на „ръце“ или „комбинации“ от плочки

В маджонг на всеки играч се дават 13 плочки в началото на играта и целта е постепенно да се изхвърлят, обменят и теглят нови плочки, за да се намери правилната комбинация от 14 плочки, за да се получи печеливша „ръка“. Има много сложни вариации на печелившите ръце, базирани на комбинацията от плочки, които играчът може да получи – например, в зависимост от правилата и типа маджонг, който се играе, печеливша ръка може да включва комбинация от четири различни сета от по три съвпадащи плочки или три сета от четири съвпадащи плочки плюс съвпадаща двойка (за общо 14 плочки).

В Маджонг пасианса целта е по-проста – не е нужно да подреждате плочките в конкретен ред или да се притеснявате дали може да подредите печеливша ръка от 14 плочки. Просто трябва да намерите съвпадащите плочки и постепенно да работите докато не премахнете всички.

Маджонг има уникални суеверия

Много играчи на Маджонг имат свои собствени лични суеверия или навици, които използват, за да се опитат да им донесат късмет – например някои играчи на Маджонг ще носят късметлийско облекло или късметлийски бижута и дрънкулки, или ще се опитат да намерят места на масата за Маджонг, които имат най-доброто „Фън-Шуй“ или най-благоприятното разположение според традиционните китайски принципи на дизайна.

Маджонг пасиансът, може би защото е соло игра, няма същия вид суеверия, свързани с него – но ако искате да носите „късметлийска тениска“ която ви кара да играете Маджонг по-добре, не се колебайте да продължите да го правите!