Какво е Маджонг?

Какво е Маджонг?

Маджонг е игра, която възниква в Китай преди хиляди години и се играе в цяла Азия, с регионални вариации, които са различни в зависимост от страната. Историята на маджонг датира от около 500 г. преди новата ера, много хора вярват, че Конфуций, великият древен китайски философ, първи е разработил играта.

Маджонг се играе от стотици милиони хора в цяла Азия и напоследък стана по-популярен и в други страни. Традиционният стил на Маджонг се играе като настолна игра, със 144 плочки с традиционни китайски знаци и символи. Маджонг е игра на умения, стратегия и късмет. Когато се играе на маса с множество играчи, играта на Маджонг протича подобно на играта на карти Реми – има дилър и всеки играч тегли и изхвърля плочки, докато успее да образува „ръка“, която съдържа четири групи приемливо комбинирани плочки плюс чифт плочки.

Но за повечето хора, които играят Маджонг онлайн, въпросът „Какво е маджонг?“ се отговаря с: пасианс.

Маджонг може да се играе и онлайн под формата на пасианс, известен също като „Шанхайски пасианс“. Целта на Маджонг пасианса е да съпоставите плочките по двойки и постепенно да премахнете плочките от дъската – всеки път, когато се образува двойка, тези плочки могат да бъдат премахнати – но плочките могат да бъдат премахнати само когато всяка плочка от двойката има празно място наляво или надясно и няма плочка която я затиска. Това го прави по-предизвикателно за играча – целта на Маджонг пасианса е не само да намери съвпадащи двойки плочки възможно най-бързо, но и да премахне стратегически плочките по начин, който ще „освободи“ най-много от останалите плочки, без да блокира бъдещите възможности за съвпадение на двойки.

В Маджонг пасианса 144-те плочки са подредени в специален модел от слоеве, известен като „костенурка“. Всички плочки са обърнати нагоре – Маджонг не е игра за „памет“. Символите са напълно видими, но предизвикателството идва от това да разберете кои плочки са налични за комбиниране и премахване. Единствените плочки, които са „отворени“ (могат да бъдат комбинирани), са тези, които могат да се преместят наляво или надясно – така че в началото, единствените плочки, които могат да бъдат евентуално премахнати, са тези във външните ръбове на „костенурката” или в горните и слоеве.

Целта на Маджонг пасианса е да комбинирате всички плочки по двойки, без да губите способността да правите ходове. Играта е успешна, когато играчът може напълно да комбинира всички двойки плочки – но не всички игри Маджонг могат да бъдат решени. Според математически анализ на пасианса Маджонг, от 10 милиона възможни конфигурации на Маджонг костенурката, приблизително 2.95 - 2.96% от костенурките не са били в състояние да бъдат решени.

Маджонг е забавна и стимулираща ума игра на умения и случайност – наградата е да намерите подходящите плочки и изисква зрителна острота и стратегически усет, за да може да забележите патерните в уникалните подредби на плочките.

Маджонг е изминал дълъг път – от древен Китай, през масите на градските паркове и всекидневните в цяла Азия, до Интернет на 21-ви век. Тъй като все повече хора по света започват да се интересуват от азиатската култура, Маджонг вероятно ще продължи да расте като популярност.